Verkasalot -
Vihantilainen talonpoikaissuku

Yrjö Juhonpoika Verkasalon jälkeläiset
Vihannin Ilveskorven asutuksen syntyminen 1560-luvulta alkaen ja Verkasalo-tilan kautta Verkasalojen asettuminen Vihantiin. Yrjö Juhonpoika Verkasalon (s. 1803) jälkipolvet

Salon pitäjän ylämaille Nykyisen Vihannin kunnan seutuville alkoi 1500-luvun puolessa välissä muodostua asutusta. Ilveskorven syntymä lienee tapahtunut 1560-luvulla, ja Verkasalo-niminen tila ilmestyi veroluetteloihin noin 1670. Kirjan ensimmäinen osa kertoo Verkasalojen vaiheista ennen vuotta 1840.

Werkasalon Sukuseura ry muodostuu Yrjö Juhonpoika Verkasalon perillisistä. Kirjan toisena osana on laaja tutkimus Yrjö Juhonpoika ja Stiina Kustaava Verkasalon ja heidän lastensa elämästä. Tutkimuksessa on mukana koko elämän kirjo: Kiinteistöt, rakennukset, kodintarpeet, pukeutuminen, elinkeinot, velat, verot, tulipalot. Tutkimuksen lähdeviitteinä on mainittu yhteensä kaikkiaan 344. Sekä tutkimuksen Ilveskorven asutuksesta että Verkasalojen elämästä 1800-luvulla on Werkasalon Sukuseura tilannut tutkija Markku O. Kuorilehdolta.

Verkasalojen henkilökohtaista historiaa 1900-luvun alkupuolelta nykyaikaan on kuvattu eri elämän alueilta, ammateista ja harrastuksista. Suku on ollut vaikuttamassa laajasti Vihannin kunnallisessa elämässä. Yksi Verkasalo on ollut sortovuosina mukana yrittämässä pääsyä Keisari Nikolain II luo viemään kansalaisadressia. Osa kirjan tarinoista on hyvin henkilökohtaista kerrontaa siitä miten ihmiset ovat eläneet ja siirtäneet tietoa sukupolvelta toiselle.

Teos kuvaa yhtä sukua ja sen elämää parilla vuosisadalla, mutta kuitenkin se kertoo samalla monen suvun tarinan. Ei historiasta löydy Verkasaloja piispoina tai kuninkaina ei edes hevosvarkaina (valitettavasti). Suku on elänyt vakaata talonpoikaiselämää ja levinnyt nykypäivään tultaessa kaikille elämän aloille maanviljelyn lisäksi.

Sukutiedosto on sukukirjojen vakio-osa, joten sekin löytyy kirjasta. Werkasalon Sukuseuran jäsenten tekemien sukututkimusten tuloksen on syntynyt sukutiedosto, johon on koottu yli 7300 henkilön tietoja. Kirjan tiedosto-osassa on kaikkiaan 1451 taulua alkaen Yrjö Juhonpojasta ja Kustaavasta.

Kustantaja: Werkasalon Sukuseura ry
Julkaisuvuosi: 2000
Sivuja: 562
Ulkoasu: Sidottu
Kuvitus: Kyllä
Koko: 17,5 * 25,5 cm
ISBN: 952-91-2166-0
Hinta: 15,00 euroa + postikulut
Tilausohjeet Myymälä-sivulla.